
Sorun Nerede?![]()
Geçtiğimiz günlerde, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremler ülkemizi yasa boğdu. Yaşanan depremler sonrasında binlerce insanımız hayatını kaybederken, binlerce insanımız da evsiz kaldı. Bugün burada, bu acı olayın ardından, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı, yakınlarına sabır ve metanet diliyor, yaralıların bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz. Bunca acı tecrübeye rağmen hala gereken önlemleri alamıyoruz. Ülkemizde deprem yönetmeliğine rağmen depremde binaların yıkılması, bir yerlerde sorunların devam ettiğini apaçık ortaya koyuyor. Bu sorunlardan birisi deprem yönetmeliği uygulamasının yeterince denetlenmemesidir. Yapı denetim sistemlerinin yeterli olmaması, bazı yapıların depreme dayanıklılık standartlarına uygun olmayan malzeme ve tekniklerle inşa edilmesine neden oluyor. Diğer yandan depremin şiddetini öngöremiyoruz. Bu yüzden mevcut yönetmeliğimizi en büyük şiddette depreme göre revize edip, standartları daha da yukarı taşımalı mıyız diye düşünebiliriz. Bu sayımızda, depreme dayanıklı, güvenli yapılar inşa etme konusunda birçok dernek, kurum ve uzman kişilerin görüş ve teknik bilgilerine yer verdik. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Özer Akkuş’un dergimize yazdığı “Yapı Denetim Sistemini İşlerli Hale Getirmek ve İlgili Yasayı Bu Çerçevede Ele Almak Zorundayız” başlıklı köşe yazısını okumanızı öneririz. İnşaat Yüksek Mühendisi Osman Kelle, dergimiz için hazırladığı “Japonya’nın Deprem Tecrübeleri ve Almamız Gereken Dersler” makalesinde iki ülkenin deprem yönetmeliği farkını karşılaştırdı.
Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı “Peki Bundan Sonra Ne Yapmalı?” başlıklı yazısında görüşlerini aktarırken, Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık: “Depreme Karşı En Etkili Çözüm Riskli Yapıların Dönüştürülmesidir”, CMD Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Cemal Doğan “Türk İnşaat Mühendisleri, İnşaatlardaki Teknik Hatalara İşaret Ediyor”, İZODER Başkanı Emrullah Eruslu: “Yalıtımsızlıktan Kaynaklanan Korozyon, Binaların Taşıma Kapasitesini 24 Yılda Bitiriyor”, Baumit Türkiye Genel Müdürü Mimar Atalay Özdayı: “Depreme Dayanıklı ve Nitelikli Yapılar İçin Yalıtım Şart” başlıklarıyla görüş ve bilgilerini paylaştılar. Bu ayki söyleşi konuğumuz Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Cem Ercan oldu. Ercan “Su Yalıtımsız Yapı 10 Yıl Sonra Donatı Taşıma Kapasitesinin % 66’sını Kaybediyor” diyor. ÇATIDER Başkanı Yaşar Şenal: “Güçlü Yapılar Oluşturabilmek İçin Herkesin Sorumluluğu Bulunuyor”, CEPHEDER Başkanı Cengizhan Okur “Bina Sahipleri ve Kamuoyunun (Kullanıcı) Denetleme Faaliyetine Uyumlu Bir Şekilde Dahil Edilmeleri Zorunludur” başlıklarıyla köşelerinde yazdılar. İlginizi çekebilir... Yalıtım KredisiKonutlardaki enerji sarfiyatının %80'ini ısıtma ve soğutma oluşturuyor.... Ses Yalıtımı Çağdaş Bir Yaşamın GereğiGürültüye uzun süreli maruz kalmak; rahatsızlık, uyku bozukluğu, kardiyovasküler ve metabolik sistem üzerindeki olumsuz etkilerin yanı sıra çocuklarda... Deprem Değil Binalar Can Alıyor...1999 yılının 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gecesinde meydana gelen deprem, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı bölümünde 45 saniye sürere... |
||||
©2023 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.